Turvallinen kuulonsuojaus

Tuotesuosituksia, ohjeita ja vinkkejä

Kuulonsuojainten tarkoituksena on suojata kuuloasi haitalliselta melulta. Rakennus- ja teollisuusaloilla melu kasvaa usein hyvinkin korkealle. Tämä haitallinen melu voi aiheuttaa kuulovaurioita, kuten tinnitusta, joten on tärkeää pitää huolta turvallisesta ja oikeaoppisesta kuulonsuojauksesta.

Määräyksien mukaan työpaikoilla on käytettävä aina kuulonsuojausta, kun melutaso ylittää 85 desibeliä (dB). Jos melutaso ylittää 80 desibeliä, työntekijänä olet oikeutettu saamaan kuulonsuojaimet käyttöösi. (Työterveyslaitos.)

Kuulonsuojaimen valinta

Kuulonsuojaimista on saatavilla monia eri tyyppejä. Oikean suojaimen valintaan vaikuttavat omat preferenssit, työhön soveltuvuus, tarvittava vaimennustaso, sopivuus ja istuvuus. Erilaisia kuulonsuojaimia ovat korvatulpat ja kupukuulonsuojaimet. Kuulonsuojaimissa on myös eri ominaisuuksia, kuten aktiivikuulonsuojaus, radio, vastameluominaisuus sekä Bluetooth ja kommunikaatio.

Valittaessa kuulonsuojainta ota huomioon erityisesti suojaimen suojausteho. Suojausteho ilmoitetaan desibeleinä, esimerkiksi 30 dB eli suojain vähentää melutasoa 30 desibeliä oikein käytettynä. Melutaso suojaimien sisällä olisi hyvä olla 75 dB-80 dB (Työsuojelu 2020).

Korvatulpat

Korvatulppia on saatavina ilman nauhaa sekä nauhalla tai sangalla. Suojausteho korvatulpissa on yleensä noin 30 dB. Suojausteho riippuu muun muassa tulpan mallista, koosta ja materiaalista. 

Jotta suojaus olisi mahdollisimman tehokasta, tulee tulppien olla hyvin korvaan istuvat ja oikein paikalleen asetetut. Vaihda kertakäyttöiset tulpat uusiin käytön jälkeen sekä huolehdi käsien puhtaudesta, kun laitat tulppia korviin.

Suosittelemme:

Katso kaikki

Kupukuulonsuojaimet

Kupukuulonsuojaimista löytyy monta eri versiota. Mieti mitä ominaisuuksia suojaimilta tarvitset tai haluat suojauksen lisäksi, tarvitsetko passiivisen vai elektronisen suojaimen sekä tarvitsetko sangalliset vai kypäräkiinnikkeiset kuulokkeet.

Passiiviset kuulonsuojaimet vähentävät melutasoa mekaanisesti estämällä ääniaaltoja. Passiiviset suojaimet soveltuvat hyvin tilanteisiin, joissa melu on jatkuvaa eikä kommunikaatio ole tärkeää. (3M.)

Voit tutustua verkkokauppamme passiivisiin kuulonsuojaimiin täällä.

Elektroniset kuulonsuojaimet taas käyttävät tekniikkaa auttamaan työntekijöitä kuulemaan ympäristönsä, kommunikoimaan tai sisältävät muita hyödyllisiä ominaisuuksia. Elektroniset suojaimet soveltuvat erinomaisesti ajoittaiseen meluun ja tilanteisiin, joissa kommunikaatio on tärkeää. (3M.)

Suosittelemme:

Katso kaikki

Kupukuulonsuojaimia käyttäessä pidä huolta, että suojaimen tiiviste on suoraan ihoa vasten eikä sen välissä ole hiuksia, partaa, vaatetta tai muuta sillä tämä vähentää suojaimen tehoa. Suojalasien ja silmälasien kannattaa olla ohutsankaisia kupusuojaimien kanssa käytettäessä. (Työterveyslaitos.)

Huoltaminen ja tarvikkeet

Kuulonsuojaimista kannattaa pitää huolta, jotta ne kestävät pidempään, pysyvät mukavina käyttää ja antavat parhaimman mahdollisen suojaustehon. Hygieniasarjojen avulla säilytät suojaimen hygienian, mukavuuden ja suojauksen. Hygieniasarjat sisältävät suojaimen uudet pehmusteet ja tiivisteet. Pehmusteiden vaihtamista suositellaan 6 kuukauden välein (3M), sillä pehmusteen kovettuessa lian ja hien takia niistä voi tulla epämukavat ja kivuliaat käyttää.

Katso kaikki verkkokauppamme hygieniasarjat ja tarvikkeet täältä.

Tarvitseko apua?

Jos tarvitset apua sopivien kuulonsuojaimien valintaan tai tarvitse lisätietoa, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme!

Erottele useampi sähköpostiosoite pilkulla


Julkaistu blogissa Artikkelit
Jaa artikkeli
Artikkelit ja blogit
Kemppi S-Line
Uudet automaattisesti tummuvat hitsausmaskit