EN ISO 20471

EN ISO 20471 standardi määrittelee vaatimukset suojavaatteille, jotka parantavat niiden käyttäjän näkyvyyttä. Näkyvien suojavaatteiden valinnan ja käytön tulee perustua vallitsevien olosuhteiden vaarallisuuden arviointiin ajankohtana, jolloin suojavaatteita on tarkoitus käyttää. Hyvin näkyvät suojavaatteet jaetaan kolmeen eri luokkaan, joista kolmas on näkyvin.

Lue lisää…

Huomiovaate luokat

Luokka 1 – Vähiten näkyvät huomiovaatteet. Luokkaan kuuluvat yleensä hi-vis housut ilman muita hi-vis vaatteita.
Luokka 2 – Keskitason näkyvät työvaatteet. Tähän luokkaan kuuluvat yleensä hihattomat huomioliivit.
Luokka 3 – Korkein näkyvyysluokka huomiovaatteille. Luokkaan kuuluvat yleensä hi-vis takit sekä hihalliset huomioliivit.

Luokka 3 voidaan saavuttaa kahdella eri tavalla:
1. Käyttämällä luokan 3 huomiovaatetta
2. Käyttämällä kahta tai useampaa yhdessä sertifioituja tuotteita, jotka yhdessä käytettynä saavuttavat luokan 3 näkyvän materiaalin vähimmäispinta-alan.

Näkyvän materiaalin vähimmäispinta-ala m²

Luokka 1Luokka 2Luokka 3
Heijastinnauha0,10 m²0,13 m²0,20 m²
Fluerisoiva materiaali0,14 m²0,50 m²0,80 m²

Tarkoitus

Erittäin näkyvä vaatetus auttaa työntekijää näkymään paremmin ja erottumaan työympäristöstä. Erittäin näkyvää vaatetusta eli varoitusvaatetusta tarvitaan tietyössä, liikenteenohjauksessa tai tien lähettyvillä töitä tehdessä tai silloin kun näkyvyys on tärkeää.

Näkyvyyden osoittava suojausluokka, vaatteen malli ja materiaali on valittava riskinkartoituksen ja käyttötarkoituksen perusteella. Kartoita työhön parhaiten soveltuva vaatteen malli ja materiaali. Mallivaihtoehtoja ovat liivi, takki ja housut tai kokohaalari. Materiaalivaihtoehtoja ovat kudottu kangas, neule, sateenpitävä- tai palosuojattu materiaali. Fluoresoivan taustamateriaalin ja yhdistetyn materiaalin sallitut värit ovat keltainen, oranssi ja punainen.

Hyvä tietää

– Varoitusvaatetusta ei kannata säilyttää suorassa auringonvalossa ajoneuvon istuimella, sillä sen näkyvä fluoresoiva materiaali voi haalistua.
– Jos varoitusvaatetusta käyttävän työntekijän työskentelyalueella on optisesti toimivia laitteita, on varmistettava ettei heijastin häiritse niiden toimintaa.
– Heijastimen toimivuuden voit testata pimeässä taskulampulla.
– Pidä vaate puhtaana, pese tai vaihda vaate riittävän usein, sillä lika heikentää vaatteen näkyvyyttä.

Tutustu kaikkiin EN ISO 20471 standardin mukaisiin vaatteisiin alta

Näytetään tulokset 1–16 / 47

Näytetään tulokset 1–16 / 47